Predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez je ob razsodbi arbitražnega sodišča dejal, da se bo dosojena rešitev razmejitve med državama morala upoštevati tudi na stičnem območju med odprtim morjem in slovenskimi teritorialnimi vodami. To bi po njegovih besedah pomenilo, da nihče, sploh pa ne vojaška ladja, ne bi Hrvaške več obveščal o plutju v koprsko pristanišče. »Predhodnega obveščanja Hrvaške načeloma ne bi smelo biti več,« je v pogovoru za Delo dejal Brglez.

Pomemben znak, da resnično poskušamo izvajati novo razmejitev s stičnim območjem, bi bilo za Slovenijo torej vplutje vojaške ladje, ki se za prihod v slovenske teritorialne vode ne bi več najavila hrvaškim oblastem za neškodljiv prehod po njenem morju. Svoboda plovbe po stičnem območju bi ji to morala omogočati. Prva tovrstna priložnost za simbolno izvajanje stičnega območja se je ponudila danes, ko je na obisk

Prebrali ste manjši del članka,
če želite nadaljevati z branjem, se morate prijaviti, registrirati ali naročiti.

Registrirajte se povsem brezplačno - vsak mesec imate poleg vseh odprtih vsebin brezplačni dostop do 4 zaklenjenih člankov na spletnem portalu Dnevnik.si ter v mobilni aplikaciji Dnevnik.si.

NAROČI SE PRIJAVI SE

Še niste registrirani? Registrirajte se tukaj.

nagradna igra